Berichtgeving uit Blankenberge
Wapenschild Blankenberge Blankenberge-Online
is een privť initiatief
en is niet de officiŽle
website van de stad
Blankenberge
foto van de week
site instellingen
 instellen als startpagina
 bij favorieten plaatsen
 deze website aanbevelen
colofon
redactie


Bedevaart naar het kapelletje van Sint-Job

De bedevaart naar het kapelletje van Sint-Job gelegen midden de groene polders langs de Blankenbergse Dijk, vindt dit jaar plaats op zondag 10 juni. De inmiddels 33ste editie wordt voorgegaan door de Brugse Bisschop Jozef De Kesel.

Er wordt vertrokken om 14.30u aan de Sint-Amanduskerk te Uitkerke. De gelovigen gaan dan in stille tocht, al biddend door de Uitkerkse polders tot aan het kapelletje van Sint-Job gelegen in de Sint-Janswijk langs de Blankenbergse Dijk.

De bewoners van de wijk maken er een erezaak van om het kapelletje naar eeuwenoude gewoontes te versieren met enkel sierbogen en de volledige wijk rijkelijk te bevlaggen. Daar aangekomen volgt een korte plechtigheid.

Daarna is iedereen welkom voor een gezellig samenzijn op de hoeve 'De Laatste Stuiver', gelegen tegenover de kapel. De 'vrienden van Sint-Job' zorgen er ook dit jaar voor dat er naast diverse dranken ook belegde boterhammen, de zo gegeerde droogvis en tal van andere versnaperingen te verkrijgen zijn aan zeer democratische prijzen. De opbrengst wordt integraal gebruikt voor het onderhoud van de kapel. Deze onderhoudswerken worden eveneens verzorgd door de bewoners van de Sint-Janswijk.

Deze hoogdag voor de wijk 'Sint-Jan' kent een jaarlijks stijgend succes en vele gelovigen komen dan ook van heinde en ver om deze unieke bedevaart bij te wonen. De organisatoren hopen dan ook dit jaar op een massale opkomst op zondag 10 juni 2012.

Het kapelletje van Sint-Job

Job was een man die elk bezit werd ontnomen en ging leven op een mesthoop. Ondanks al deze armoede, bleef hij in God geloven. Alle heiligen hebben herkenningstekens, zo ook Job. Het is een oude man met baard, zweren over heel zijn lichaam, een scherf in zijn hand en eventueel gezeten op een mesthoop. Volgens het Bijbelverhaal had hij niets anders meer dan een scherf om zich mee te krabben. Vandaar de uitdrukking 'zo arm als Job'.

De oorsprong van de bedevaart moet men situeren in het begin van de 19de eeuw. De kapel werd gebouwd op de plaats waar voorheen de kerk van het dorp Sint-Jan stond. De kerk werd verwoest door de watergeuzen van Vlissingen omstreeks 1575. Met de restanten van de kerk werd de kapel toen gebouwd.

Aanvankelijk vond de bedevaart plaats op de eerste zondag na de naamdag van Sint-Job, namelijk op 10 mei. Tegenwoordig gebeurt dit op de tweede zondag van juni.

Verwoest door de watergeuzen

Om de oorsprong van deze bedevaart beter te begrijpen dienen wij terug te keren naar het jaar 1200 na Christus. Toen werd de kern van het dorp Sint-Jan gevestigd op de GENTELE, de latere Blankenbergse Dijk.

Omstreeks 1500 bestond de dorpskern naast de kerk uit een pastorie, 2 huizen en tegenover de kerk de herberg 'De Laatste Stuiver'. Verder stonden op het grondgebied nog een 8-tal hoeven en een smidse.

Het kerkje en de pastorie werden omstreeks 1575 verwoest door de watergeuzen uit Vlissingen. Van toen af was de parochie zieltogend. Na de verwoesting van de kerk werd de parochie bediend door de pastoor van Uitkerke. In de linkerbeuk van de toenmalige kerk van Uitkerke werd omwille van de gelovigen van Sint-Jan een altaar gebouwd, gewijd aan hun patroon heilige. In 1795 kochten de parochianen van Sint-Jan een kruis en vier koperen kandelaars en maakten zij twee figuren, te weten Sint-Jan en Sint-Job.

Aan het einde van de 18de eeuw werden voor de laatste keer plannen gemaakt om de kerk van Sint-Jan te herbouwen. De Franse bezetting deed echter de hoop vervliegen. Toen ruimde men het puin op. Op de Zuidoost hoek van het vroegere kerkhof, werd precies 200 jaar geleden een kapel gebouwd en die werd aan Sint-Job toegewijd.

De bedevaart naar Sint-Job bestaat al vele jaren, maar sinds 1980 werd dit nieuw leven ingeblazen door de huidige bewoners van de wijk 'Sint-Jan' te Uitkerke. Zij maken er sindsdien een erezaak van om 'hun kapelletje' te versieren, zoals dit in vroegere tijden gebeurde. Bij gelegenheid daarvan wordt de kapel en de gehele wijk bevlagd en voorzien van 3 sierbogen, ter ere van de heilige Job.

Oorspronkelijk werd het kapelletje alleen bezocht door mensen, die beroep willen doen op de Heilige Job om hen te genezen van allerlei huidziekten. Heden ten dage wordt de kapel nog steeds druk bezocht, niet alleen door de vereerders van de heilige Job maar ook door vele toeristen die de prachtige kapel komen bezichtigen. Voor alle bezoekers ligt er trouwens een mooi herdenkingskaartje klaar.


Plaats een link naar deze pagina op je Facebook


Blankenberge-Online 25/05/2012© Tekst en afbeelding(en) mogen gebruikt worden mits ze een meerwaarde kunnen betekenen. Zomaar artikels overnemen in eigen website of blog is niet toegestaan. Bij twijfel neem contact op ! Bij gebruik steeds duidelijk bron (www.blankenberge-online.be) vermelden.
Heeft u een persbericht, interessant nieuws of weetjes die verband houden met onze stad...
stuur het door naar de redactie van Blankenberge-Online


Nieuws


deze webpagina is een onderdeel van
www.blankenberge-online.be