Berichtgeving uit Blankenberge
Wapenschild Blankenberge Blankenberge-Online
is een privé initiatief
en is niet de officiële
website van de stad
Blankenberge
foto van de week
site instellingen
 instellen als startpagina
 bij favorieten plaatsen
 deze website aanbevelen
colofon
redactie


Nieuwe Bibliotheek wordt een tweede thuis

Bibliothecaris Christine De Prest en haar medewerkers hebben op zaterdag 29 oktober 2011 om 17 uur definitief de deuren van de oude bibliotheek, gelegen aan het station, achter zich dichtgetrokken. Ondertussen zijn we enkele weken verder en wordt er koortsachtig gewerkt om alles in gereedheid te brengen voor de officiële opening op zaterdag 10 december van de nieuwe stadsbibliotheek in de Onderwijsstraat.

De nieuwe bib werd ondergebracht in de oude 'Ecole Moyenne' in de Onderwijsstraat. De vele bibliotheekruimtes zijn verspreid over drie gebouwen, een gedeelte in het historisch pand en in twee nieuwbouw gedeelten.

Bibliothecaris, Christine De Prest:

"De nieuwe bibliotheek wil naast haar functie van het uitlenen van boeken, vooral een tweede thuis worden voor de inwoners.

We hopen dat de mensen hier midden in de stad een rustplek zullen vinden, en dat hun bezoek aan de bibliotheek daardoor ook langer zal duren.

In tegenstelling tot onze vorige locatie zijn er hier veel verschillende ruimtes met overal comfortabele zitplaatsen. Ongetwijfeld wordt de nieuwe bib ook de ideale plaats om sociale relaties aan te gaan.


Wegwijs in de nieuwe bib...

Het gebouw is onderverdeeld in een 'De Grote Bibliotheek' en 'De Kleine Bibliotheek'.

De 'Grote Bibliotheek' bevindt zich in het historisch gedeelte.

Niveau 0:

Op het gelijkvloers bevindt zich de 'Lobby', het 'Groot Salon' en de 'Lounge'. Om het 'shoppen' in de bib gemakkelijk te maken staan er in de lobby winkelmandjes ter beschikking. Ook geen gedoe meer met boekentassen of rugzakken, die kun je voortaan kwijt in een opbergkastje met geldinworp.

Wie lekker wil ontspannen kan terecht in het groot salon. Dag- en weekbladen houden je er op de hoogte van het dagelijks nieuws en de nieuwste trends.

Wie op de laptop wil werken kan er gebruik maken van het gratis draadloos netwerk. Voor films en tv-series begeeft u zich naar de lounge. Muziekliefhebbers vinden daar hun gading in het ruim aanbod muziekgenres.

Niveau 1:

Op de eerste verdieping bevindt zich de 'Cyberspace'. Daar staan heel wat computers ter beschikking waar je o.a. gratis kan internetten, e-mailen, tekstverwerken en databanken raadplegen.

In het 'Klein Salon' kan men terecht voor een meet & greet met andere bibliotheekbezoekers... de ideale plek om je bezoek aan de bib af te ronden.

Niveau 2:

Op de tweede verdieping tref je in de gezellige fictiekamers telkens een ander soort romans aan voor volwassenen. 14-plussers komen aan hun trekken in de jongerenkamer.

Niveau 3:

Op de hoogste verdieping, in de prachtige zolderruimte, staan de informatieve boeken opgesteld. In de zaal 'Mens' vind je boeken uit mens gerelateerde domeinen. De universele boeken bevinden zich in de zaal' Wereld'. Her en der staan er ook boeken die van pas kunnen komen voor een schoolopdracht, een spreekbeurt of een eindwerk.

Als studeren thuis niet zo goed lukt kan je op deze verdieping ook gebruik maken van de sacrale 'Stiltekamer'. In de gezellige 'Praatkamer' kan je in groep met je vrienden studeren, vergaderen en werken.

De Kleine Bibliotheek werd ondergebracht in het nieuwbouwgedeelte.

Op het gelijkvloers bevindt zich de 'Speelkamer', de plek voor de jeugd om wat rond te hangen of te 'chillen'. Je kunt er plaats nemen in één van de vele zitzakken en je onderdompelen in de wereld van Jommeke, Suske en Wiske, Kuifje en vele andere striphelden.

De 'Kinderkamer', op de eerste verdieping is bedoeld voor jongeren onder de 9 jaar. Je vindt er massa's leuke en prachtige peuter- en prentenboeken. Wie jonger is dan 6 jaar kan hier ook leren lezen met de handige leesboekjes.

De wat oudere kinderen tot 14 jaar kunnen terecht op de tweede verdieping van de 'Kleine Bibliotheek' in de 'Tienerkamer'. In deze kamer bevindt zich een schat aan mooie, spannende, griezelige en ontroerende verhalen. Je vindt er ook heel wat informatieve jeugdboeken. Ook hier staan internet pc's waar je alleen of in groep kunt aan werken.

Nieuwe bib brengt een aantal veranderingen met zich mee...

De plek waar de mensen zullen onthaald worden is de 'Lobby', zeg maar het kloppend hart van de bibliotheek. Op deze plaats worden ook de nieuwe leden ingeschreven en kan men aan de balie allerlei informatie opvragen. De bibliotheekmedewerkers zullen je van daaruit ook wegwijs maken in het gebouw.

Nieuw in de bibliotheek is dat het uitlenen en binnenbrengen
van boeken en cd's voortaan zal gebeuren aan de zelfuitleenbalie.

"Het systeem is heel gebruiksvriendelijk... de eerste weken zal er trouwens steeds iemand van ons personeel aanwezig zijn om de bibliotheekbezoeker daarbij te helpen," ...aldus Christine De Prest.

Wie buiten de openingsuren boeken of cd's wil inleveren, kan dit 24/24 uur in één van de twee inleverschuiven in de voorgevel naast de ingang van de grote toegangspoort.

Op elke verdieping staan er meerdere online catalogi waarop je alles kunt terugvinden wat er in de bib aanwezig is. Je krijgt meteen ook te zien op welke verdieping je moet zijn om het boek te kunnen inkijken.

De nieuwe bib beschikt in totaal over 24 internet pc's, waarmee men studenten de mogelijkheid wil bieden om in groep te werken.

Nieuwe openingsuren ! De bibliotheek is elke werkdag open van 14 tot 19 uur. Op zaterdag van 10 tot 15 uur. Tijdens het schooljaar opent de jeugdafdeling op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag haar deuren vanaf 15.30u.

Opening van de nieuwe Bib...

De officiële opening van de nieuwe stadsbibliotheek vindt plaats op zaterdag 10 december 2011. Zowel op zaterdag 10 december als op zondag 11 december staan er tal van activiteiten op het programma.

De feestelijkheden starten zaterdag om 15 uur met een 'Kinderstoet' die door de binnenstad zal trekken. In deze stoet zullen de boeken symbolisch worden overgebracht van de oude naar de nieuwe bib. Omstreeks 16 uur krijgt burgemeester Patrick De Klerck de eer om het lintje door te knippen en de nieuwe stadsbibliotheek officieel te openen.

De zaterdag staat in het teken van de jeugd. Naast de Kinderstoet is er o.a. een Detectivespel, een Pyjama party met disco, een Voorleesmoment en een Sleep-in.

Op zondag is er een detectivespel voor de ganse familie waarmee je de nieuwe veelzijdige bibliotheek op een speelse en boeiende manier kan ontdekken. Diezelfde dag is er ook een 'meet & greet' met de Blankenbergse auteurs, Pieter Aspe, Antoon Vandamme, Ria Van de Ven, Katrien Vervaele, Robert Boterberge en Gerd de Ley. Het gitaartrio 'Asturias' zorgt dan weer voor de muzikale noot.

Opendeurweek

Van maandag 23 januari tot en met vrijdag 27 januari 2012 is er een opendeurweek in de nieuwe bib waarin rondleidingen worden georganiseerd voor verenigingen en individuele bezoekers. Daarnaast zullen er ook demonstraties worden gegeven van het zelfuitleensysteem.


Plaats een link naar deze pagina op je Facebook


Blankenberge-Online 05/12/2011© Tekst en afbeelding(en) mogen gebruikt worden mits ze een meerwaarde kunnen betekenen. Zomaar artikels overnemen in eigen website of blog is niet toegestaan. Bij twijfel neem contact op ! Bij gebruik steeds duidelijk bron (www.blankenberge-online.be) vermelden.
Heeft u een persbericht, interessant nieuws of weetjes die verband houden met onze stad...
stuur het door naar de redactie van Blankenberge-Online


Nieuws


deze webpagina is een onderdeel van
www.blankenberge-online.be